Saturday, 9 September 2017

UJIAN MENGHADAPI EXAM

Assalamualaikum wbrt.
Yabg Mulia
Anak-Anak UPSR

*Selamat Menduduki UPSR Ajari Anakmu Erti Kejayaan Sebenar*

Ujian Penilaian Sekolah Rendah, UPSR dijadualkan bermula minggu ini dari 11 September sehingga 18 September 2017. Anak-anak tahun 6 dari seluruh negara akan menduduki peperiksaan UPSR selama seminggu.

Selamat maju jaya kepada semua anak-anak calon UPSR. Semoga beroleh kejayaan cemerlang. Buat ibu bapa, banyakkan berdoa untuk kejayaan anak-anak, bukan sahaja untuk dunia semata-mata malah paling penting kejayaan di akhirat sana. Didiklah mereka erti kejayaan sebenar sejak dari kecil.

Allah S.W.T merakamkan pesanan terindah mengenai pendidikan anak-anak melalui Surah Luqman yang bermaksud:"Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: *“Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah, Sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar”.*

"Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaku dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepadaKu kembalimu.

"Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, Maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Ku kembalimu, Maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.

"(Luqman berkata): “Hai anakku, Sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha mengetahui. "Hai anakku, dirikanlah solat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah). (Surah Luqman : 13 - 17)

Akhir kata, selamat menduduki peperiksaan UPSR buat semua calon. Semoga dipermudahkan urusan anda semua.

Amin...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...