Sunday, 18 June 2017

SAAT ENGKAU MATI

Bila kita mati, tiada lagi org ziarah.

Bahkan, selepas beberapa ketika anak & isteri akan kembali ceria seperti biasa.
Inilah di antara tulisan terbaik Syekh Ali Thanthawi Mesir Rahimahullah:
"Pada saat engkau mati, janganlah kau bersedih. Jangan pedulikan jasadmu yang sudah mulai layu, kerana kaum muslimin akan menguruskan jasadmu. Mereka akan melucutkan pakaianmu, memandikanmu dan mengkafanmu lalu membawamu ke tempatmu yang baru, KUBURAN.

Akan ramai orang yang menghantarkan jenazahmu bahkan mereka akan meninggalkan pekerjaannya untuk ikut menguburkanmu. Dan mungkin banyak yang sudah tidak lagi memikirkan nasihatmu pada suatu hari.

Image result for saat mati

Barang barangmu akan dikemas, kitab , kasut dan pakaianmu. Jika keluargamu setuju barang-barang itu akan disedekahkan agar bermanfaat untukmu.

Yakinlah; dunia dan alam semesta tidak akan bersedih dgn pemergianmu. Ekonomi akan tetap berlangsung! Posisi pekerjaanmu akan diisi orang lain. Hartamu menjadi harta halal bagi ahli warismu. Sedangkan kamu yg akan dihisab dan DIPERHITUNGKAN untuk yang kecil dan yang besar dari hartamu!

Kesedihan atasmu ada 3.

Orang yg mengenalmu sekilas akan mengatakan, kasihan. Kawan2mu akan bersedih beberapa jam atau beberapa hari lalu mereka kembali seperti sediakala dan tertawa tawa! Di rumah ada kesedihan yang mendalam! Keluargamu akan bersedih seminggu dua minggu, sebulan dua bulan, dan mungkin hingga setahun. Selanjutnya mereka meletakkanmu dalam arkib kenangan.

Demikianlah "Kisahmu telah berakhir di tengah2 manusia". Dan kisahmu yang sesungguhnya baru dimulai, AKHIRAT! Telah musnah kemuliaan, harta, kesihatan, dan anak. Telah engkau tinggalkan rumah, istana dan isteri tercinta. Kini hidup yg sesungguhnya telah bermula.


Pertanyaannya adalah:

Apa persiapanmu untuk kuburmu dan akhiratmu?
Hakikat ini memerlukan renungan.

Usahakan dengan sungguh2;
Menjalankan kewajipan-kewajipan, hal-hal yg disunnahkan, sedekah rahsia, merahsiakan amal soleh, solat malam. Semoga engkau selamat.

Andai engkau mengingatkan manusia dengan tulisan ini insha Allah pengaruhnya akan engkau temui dalam timbangan kebaikanmu pada hari Kiamat. 

"Berilah peringatan, kerana peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin."
AllahuRabbi... 

Kubur itu semakin dekat untuk didiami!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...